header.jpg
Инициативата на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия - CITIZENV се състоя във Видин
Инициативата на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия - CITIZENV се състоя на 20 май 2019 в Информационен център Европа Директно - Видин. Тази инициатива се случи под формата на граждански диалог. Фокусът на събитието беше как новото поколение европейци си представят бъдещето по отношение на околната среда. Младежите от Видин размишляваха върху пет важни теми заедно със служител на Европейската комисия, както и обсъждаха бъдещите приоритети на политиката на ЕС в областта на околната среда, както с оглед изтичането (и оценката) на Седмата програма за действие в областта на околната среда, така и разработването на новите приоритети на Комисията. CITIZENV акумулира отношението, притесненията и идеите на младите хора: годината на европейските избори наистина е добра възможност за обсъждане на европейската политика в областта на околната среда и за обмисляне на нейното бъдеще. Европа се състои от всеки един от нас и от младите граждани предоставиха на Комисията ценна обратна връзка за бъдещите политически приоритети в областта на околната среда. 
 
Дискусия с пенсионери
На 13 май 2019 Информационен център организира третата инициатива по повод Деня на Европа - Дискусия с граждани в пенсионна възраст на тема „Какво направи Европа за нас?“.  По време на срещата представихме положителното влияние на Европейския съюз, както и обменихме мнения с гражданите относно ползите от членството, както и бъдещите очаквания, които имат, пропуските и препоръките на гражданите относно необходимостта от повече действия в някои области. Събитието се състоя в Пенсионерски клуб "Белият Дунав", за което благодарим на домакините. Благодарим за включването и представянето на гледната точка и на младите на Михаела Войденова, доброволка в Европа Директно - Видин и част от екипа Young multipliers към Европейската комисия. Пенсионерите бяха удовлетворени от отоговрите на въпросите, които поучиха и добиха по-голяма яснота относно функциите и ролята на Европейския съюз. 

 
Награждаване на победителите в конкурса за есе "Европейският парламент и аз"
Награждаването на участниците в конкурса "Европейският парламент и аз", се състоя на 9 май 2019. В събитието специално участие взе г-жа Веселка Асенова, началник на РУО – Видин. Тя връчи грамоти и сертификати на включилите се 21 ученици и прикани всички участниците да са все така активни и информирани, както за своите права, таки и за своите задължения. По време на събитието направихме виртуална разходка из Европейския парламент, а Михаела Войденова (Young multiplier) представи на своите връстници функциите, работата и вземането на решения от институциите на Европейския съюз. Участниците оставиха своите послания за това в каква Европа биха искали да живеят и за какво биха гласували в предстоящите европейски избори. Експертно жури от учители по български език и литература отличи трите най-добри есета. Първо място и голямата награда Таблет спечели Светлозара Колева от ГПЧЕ "Йордан Радичков". Второ място и преносимо зарядно устройство бе отредено на Тереза Георгиева oт СУ "Цар Симеон Велики", трето място и още едно преносимо зарядно устройство получи Никол Михайлова от ППМГ "Екзарх Антим I" . Специална награда на журито за познанията относно Европейския парламент бе присъдена на Михаела Войденова от ГПЧЕ "Йордан Радичков". Всички останали участници получиха както сертификати, така и информационно-промоционални материали - играта Travel book, тениски, дъждобрани и др. Изключително сме впечатлени от творбите на всички участници и им благодарим за проявения интерес. Специални благодарности и на учениците от ППМГ "Екзарх Антим I", който изработиха дизайна на конкурса. 
 
Младежки граждански диалог в Сибиу, Румъния
На 08.05 се състоя гражданският диалог за бъдещето на Европейския Съюз в Сибиу, Румъния, събирайки повече от 300 млади хора в навечерието на срещата на върха на Европейския съвет. Предатвители имаше и от Видин, доброволките Кристин Валентинова и Калина Сурдолова взеха участие в това голямо събитие. Включиха се в различни работилници, обсъждаха проблемите, които Европейският съюз ще посрещне в бъдеще,  съставиха доклади, който бяха предадени на двама от еврокомисарите, присъстващи на събитието - Мариан Тайсен и Тибор Наврачич. Освен работата по работилниците имаше и забавления, кабини за снимане, фото изложби и филми. Събитието приключи успешно с разговор между участниците и председателя на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер и президента на Румъния - Клаус Йоханес.
 "Надявам се гласът на младите да е чут от органите на властта и очаквам да има все повече подобни граждански диалози. " Кристин Валентинова
"Младежкия диалог - едно невероятно приключение, което можем да опишем много лесно. Шест хиляди километра, седем часа сън и триста нови приятеля. Отивайки там, ние се запознахме с много перспективи за развитие и промяна, научихме много и опознахме хората от нашето голямо семейство-Европа." Калина Сурдолова
 

Информационна кампания на открито "Какво прави Европа за нас?"
Информационна кампания на открито организира Европа Директно - Видин. Тя се състоя на 9 май от 11.00ч. в Крайдунавски парк. За тази цел поставихиме шатра и маса с информационни материали в парка до Художествената галерия, а нашият екип раздава рекламни материали, брошури, информационни списания, както и безплатни консултации за тези, които се интересуваха от различни въпроси, свързани с Европейския съюз. Представители и доброволцина центъра разясняваха на гражданите затова как Европейският съюз влияе на нашето ежедневие, какво прави Европа за нас, какви права и привилегии имаме от членството, какви са ползите за обикновените граждани и възможностите, който имаме за участие в проекти, обучения и др.  Гражданите имаха възможност да се включат във викторината, организирана от доброволците на центъра и да получат промоционални награди (тениски, чаши, дъждобрани и др).


 

Статистика

Брой прегледи на статиите
371359