header.jpg

2600 малки и средни предприятия в България подпомагат Eвропейският инвестиционен фонд и Райфайзенбанк

Над 2600 малки и средни предприятия ще се възползват от двойно споразумение между ЕИФ и Райфайзенбанк.  Две споразумения за финансова подкрепа бяха подписани по програма COSME на Европейската комисия като част от подкрепата, осигурена от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който стои в основата на Инвестиционния план за Европа.
В рамките на тази финансова подкрепа ЕИФ ще осигури  директна гаранционна линия, с която Райфайзенбанк ще предостави кредити в размер на 100 млн.евро. По линия на второто споразумение, Райфайзен Лизинг България ще предостави лизингово финансиране на малки и средни предприятия в размер на 50 млн.лева. 
Програмата COSME осигурява на фирмите достъп до инвестиционно, оборотно и лизингово финансиране при ниски нива на обезпечение. Максималният размер на кредитите е 1.5 млн.евро, а срокът – до 10 години за инвестиционни и до 5 години за оборотни кредити.
COSME е европейска програма за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 2.3 млрд. евро. 60 % от бюджета на програмата е насочен към подобряване на достъпа до финансиране за МСП в Европа посредством Механизма за гарантиране на заеми и Капиталовия механизъм за растеж.
Инвестиционният план за Европа е насочен към създаване на работни места и подпомагане на растежа. Това е възможно чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващи финансови ресурси, премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти. 
Двете споразумения за България потвърждават ангажимента на Европейската комисия да изпълни част от основните си цели: създаване на работни места, повишаване на растежа и инвестициите в Европа.

За допълнителна информация:
 
ЕИФ: David Yormesor
тел.: +352 42 66 88 346, и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
 
Райфайзенбанк (България):
тел.: +359 2 919 85 535, и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Европейска Комисия:
Siobhan Millbright
тел.: + 32 229 57361, и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


 

Статистика

Брой прегледи на статиите
246064